About my Blog

Retete,Retete Culinare,Mancaruri Traditionale Romanesti

sâmbătă, 9 octombrie 2010

Muraturi in sare pentru iarna

Muraturile de iarna se fac in butoiase de stejar, a caror marime depinde de nevoile casei. Butoiul se spala si se opareste bine (butoiul intrebuintat numai pentru muraturi devine cu atit mai bun cu cit se invecheste). Daca are miros de mucegai, se stinge in el o mina de var. Dupa ce s-a stins varul se spala butoil cu mai multe apem frecindu-l cu o perie, si se lasa sa se zvinte. Se freaca apoi inauntru cu usturoi pisat.
Separat se spala in doua, trei ape: castraveti, conopida,pepeni verzi mici, ardei lungi, gogonele (patlagele rosii crude), mere tari, telina, patrunjel si morcov. Tot zarzavatul intrebuintat trebuie sa fie proaspat si nevatamat altfel se moaie in timpul iernii. Se aseaza toate in butoi, in proportiile dorite, se adauga marar uscat si citeva fire de hrean sau frunze de visin de visin care tin muraturile tari, iar deasupra se toarna saramura fierbinte facuta din 500 de grame de sare la 10 litri de apa. Ca sa fie muraturile gustoase si sa tina mai bine se adauga si cite un litru de otet la fiecare 10 litri de apa. Se astupa bine  cu dopul de lemn si in fiecare zi, timp de 10 zile, se rostogoleste butoil prin curte, ca sa se amestece bine muraturile si saramura sa le cuprinda pe toate. Se aseaza apoi butoiul intr-o pivnita uscata si se desfunda atunci cind dorim sa consumam muraturile.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu