About my Blog

Retete,Retete Culinare,Mancaruri Traditionale Romanesti

joi, 7 octombrie 2010

Regim alimentar indicat convalescentilor dupa hepatita epidemica

Alimente interzise in regimul indicat convalescentilor dupa hepatita epidemica


      Carne: de porc grasa, de oaie, de miel (contraindicatie relativa), gisca,
      rata, vinat, afumaturi, conserve, slanina, creier, rinichi, peste gras.
      Grasimi: toate, cu exceptia untului si uleiului rafinat, in cantitate de
      maximum 40-50 d pe zi.
      Oua: de rata, ochiuri prajite, omlete prajite, oua rascoapte, maioneza.
      Brinzeturi: cascaval, brinzeturi fermentate.
      Legume: fasole si mazare uscate, castraveti, varza sub alta forma decit
      cruda, vinete, ceapa, usturoi, ridichi, hrean, ardei.
      Fructe: nuci, alune, arahide, migdale.
      Dulciuri: ciocolata, creme de unt, aluat cald sau dospit, cu mult unt,
      cozonac, pateuri din foitaj, baclava, torturi cu crema, toate prjiturile
      cu grasime, inghetata de alune, de ciocolata.
      Condimente: piper, boaia de ardei, mustar, hrean, ardei iute.
      Bauturi: toate bauturile alcoolice (tuica, vin, bere, lichior), cafea
      naturala, cacao, sucuri fermentate.
      Sunt interzise sosurile cu maioneza, cu rintas, condimente sau cu adaos de
      zeama de oase.

Alimente permise in regimul indicat convalescentilor dupa hepatita epidemica


      Lactate: Lapte de vaca, iaurt, brinza de vaci 200-300 g pe zi, telemea
      desarata de vaca sau de oaie 50-100 g pe zi, urda dulce, smintina nu prea
      grasa 2-3 linguri pe zi.
      Fainoase: macaroane, taitei, orez, gris, biscuiti, piine, mamaliguta.
      Legume:salata verde, untisor, papadie, rosii, spanac, loboda, mazare
      verde, fasole verde, ardei gras, sfecla, varza cruda, zarzavaturi, cartofi
      - crude, fierte sau sub forma de soteuri, dupa caz.
      Oua: moi sau ochiuri rominesti (1 pe zi), albus de oua in omlete, budinci,
      spuma de fructe.
      Grasimi: 40-50 g de unt proaspat sau ulei (neprajit) pe zi.
      Carne: carne slaba de gaina, de pui, de vaca sau vitel (chiar de porc, dar
      foarte slaba) fiarta, rasol sau friptura la gratar. Carnea poate fi
      tocata, dar fara condimente. Este recomandat si pestele slab (salau, cod,
      pastrav, stiuca) fiert sau la gratar. Din sunca presata se va alege numia
      partea slaba.
      Condimente: sare in cantitatti moderate, verdeturi tocate (frunze de
      patrunjel, marar, leustean, tarhon), telina, chimen, suc de rodii, otet si
      bors in cantitati mici, vanilie, scortisoara, zeama si coaja de lamiie sau
      portocala.
      Supe: supe de zarzavat si fainoase, borsuri de zarzavat, de carne de vaca
      fara os sau de pasare, supe a la grec, ciorbe de perisoare fara
      condimente, ciorba de peste alb.
      Dulciuri: gemuri, marmelada, dulceata, peltea, fainoase cu lapte, creme,
      gelatine, piureuri de fructe cu albus, papanasi cu brinza de vaci, tarte,
      bezele, prajituri din albus.
      Fructe: proaspete, bine coapte (mere, pere, struguri, visine, cirese,
      caise, piersici, pepeni, portocale, lamii, banane), compoturi din fructe
      proaspete.
      Bauturi: lapte dulce, lapte cu ceai sau cu cafea de orz, lapte batut,
      lapte cu suc de fructe, ceaiuride macese, flori de tei, sunatoare,
      siropuri din sucuri de fructe, sucuri de zarzavat, chisel de lapte si de
      fructe.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu